Пушкин убијен у двобоју

Ове године навршава се 178 година од смрти duel-onegin-Pushkin-1837највећег песника Русије Александра Сергејевича Пушкина. Погинуо је у двобоју 10. фебруара 1837. године. То је заправо по старом календару, по коме ми славимо Нову годину 13. јануара. Заправо Пушкин је умро од повреде два дана после двобоја, а све то догодило се у јануару 1837.

За само 38 година живота из темеља је променио руску књижевност и зато га сматрају оцем модерне поезије. Писао је народним језиком, драматично, а понекад сатирично и романтично. Иако  му је породица била аристократска, па је добио одлично образовање, његови су били Puskinсиромашни. Прадеда по мајци био му је етиопски црнац који је као роб стигао на двор цара Петра Великог.

Најзначајнији реформатор руског језика, на чијем се примеру учио и наш Вук Караџић, у младости је писао на француском. Школовао се у елитној гимназији и радио је у државној служби. Због револуционарних песама послат је на службу у Одесу, где је живео раскалашно, окружен лепим женама и уживањем по кафанама. Цар Николај Први лично је забранио Пушкиново кретање и писање због његовог атеизма и револуционарног дела. Оженио се једном од најлепших жена свог времена, Наталијом Гончаревом, која га је и коштала живота. Осим што је била лепа, Наталија је волела да иде по баловима, забавама и да троши прегршт новца.

Уверен да му се гроф Д` Антес удвара супрузи, изазвао га је на двобој пиштољима. Двобоји су у првој половини 19. века били забрањени али и уобичајени начин да се одбрани част међу руским аристократама. Д` Антес је пуцао први и погодио Пушкина у стомак. Пушкинов метак само је окрзнуо грофа и тако је Русија изгубила великог песника.

Pushkin_portrait_by_somovПрве песме Пушкин је писао на основу бајки које је чуо од своје баке. Ипак, његово најпознатије дело је Евгеније Оњегин. Овај роман у стиховима описује судбину Владимира Ленског, који је такође погинуо у двобоју. Иако писан као песма, овај роман је дочарао читав живот Русије с почетка 19. века. Чувено писмо Татјане градском момку Оњегину и данас је радо читана љубавна песма. Данас у Русији има много споменика посвећених Пушкину и његове стихове уче напамет девојчице широм света.

„Пишем вам, шта бих знала боље и шта вам више могу рећи, ал` ако вас мој удес худи бар мало троне и узбуди, ви ме се нећете одрећи.“ (Татјанино писмо Оњегину)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s