Посета ученика 8. разреда Амбасади Аустрије и Француском институту

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

У среду 25. марта 2015. године, једанаест ученика осмог разреда Основне школе Ђура Јакшић је учествовало у програму „ Horizon francophone “ у склопу обележавања месеца франкофоније.

Ученици: Милош Ковачевић, Теодора Шишић, Теодора Глигоревић, Вања Јелић, Ивана Мрљеш, Сара Швенда, Јована Иваниш, Стефан Берић, Софија Манојловић, Наташа Степановић и Никола Петковић у пратњи наставнице француског језика Јулијане Баковић су посетили Амбасаду Аустрије где су им домаћини били директор Аустријског Културног Форума mr Nicolaus Keller и Ангелика Томић. Велику помоћ и одабир ученика је урадила наставница француског Олгица Ђумић.

Господин Келлер је за време посете направио кратак осврт на историју Аустрије и пре свега на везу с Француском и француским језиком. Тако смо имали прилику да видимо копију писма које је Марија Терезија писала својој ћерки Марији Антоанети и то на француском језику. У то време је француски био језик којим се говорило на дворовима о државним пословима али и између чланова породице. Такође смо сазнали да се у Аустрији користи око стотинак позајмљеница из француског језика које се у немачком језику иначе не користе. Ученици су се тако и сами сетили неких позајмљеница из француског и германизама у нашем језику. Најзад, кад смо поставили питање како господин Keller  тако добро говори француски, одјаснио нам је да све аустријске дипломате морају да знају француски и да је то један од предуслова да би се бавили тим послом.

После посете амбасади, наставак програма је био у Француском Институту где смо се срели с ученицима из још неколико београдских основних школа. У наредних сат времена су ученици имали прилику да учествују у радионицама са својим вршњацима који такође уче француски. Активности су имале за циљ да учине интересантнијим приступ учењу страних језика уз кратке квизове, вежбе слушања и погађања речи са слика. Све три групе су прошле кроз три активности и на тај начин прошли кроз цео програм.

Овакве активности су значајне за ученике из више разлога јер не само да на овај начин имају прилику да посете интересантна места у Београду, да слушају страни језик и комуницирају на њему с изворним говорницима, већ и да поделе своја искуства и друже се са својим вршњацима. Надамо се да ћемо имати још оваквих прилика и да ће још више ђака моћи да учествује.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s