Интернет насиље

Проблем или предност модерног доба?

Технологија је свуда. Компјутери и паметни телефони омогућавају нам лагани приступ свим садржајима на интернету и у доста ситуација нам олакшавају живот. Међутим, безбедност деце на интернету постаје све већи проблем. Родитељи скоро никада не надзиру њихово коришћење.

Деца и тинејџери сада ћаскају, размењују слике и гледају видео-записе на мобилним телефонима, али и на конзолама за игре.

Скинуте игре на паметним телефонима и конзолама често садрже и саставну компоненту која омогућује чет – а те игре се обично играју са насумичним онлајн „другарима“.

Употреба интернета међу децом је у успону. Тинејџери крију своје онлајн понашање од родитеља, бришу интернет историју претраге или се пак налазе са неким лично кога су пре тога упознали онлајн.

С једне стране, интернет може бити врло едукативан – пружа нам приступ неограниченој количини информација. Школе се често претплаћују на онлајн програме из математике, матерњег и страних језика. Такође, можемо гледати слике са Марса, искусите прашуме или пак видети како изгледа нека удаљена земља у реалном времену.

За децу ометену у развоју и са социјалним поремећајима нека истраживања истичу значај друштвених мрежа.

С друге стране, постоји висок ризик од излагања неприкладном садржају. Данашња омладина се упушта све више у тзв. сајбер малтретирање, односно онлајн малтретирање. Едукујте их о разним вебсајтовима које могу користити.

Играње насилних видео-игара доводи се у везу са агресијом и деликвенцијом. Уз то, време проведено у употреби електронских уређаја децу одвлачи од неких других корисних, физичких активности.

                                                                                 Јана Стаменковић VI2

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s